Karen Depoorter had eigenlijk een B&B, maar de confituur die ze bij het ontbijt serveerde vond ze eigenlijk niet lekker. Met een moestuin vol aardbeien ging ze zelf aan de slag.


”Een waar fiasco was dat. Wat ik gemaakt had, leek voor geen meter op confituur. En ik vond het, als verdienstelijke hobbykok, extreem frustrerend dat ik blijkbaar geen confituur kon maken. Dus heb ik mij daarin vastgebeten. Toen was het 2012. De rest is geschiedenis.”

Wondelgem

Karen liet de B&B voor wat het was en smeet zich volop op de confituur. Eerst runde ze haar zaak in een pand aan Dok Zuid vlakbij de Dampoort, maar die plek werd te klein en dus verhuisde Callas recent naar Wondelgem, naar de Driemasterstraat, waar nu een professioneel georganiseerd confituurfabriekje staat.

”Intussen heb ik twee man personeel”, zegt Karen. “Bart Verschelden is mijn maître confiturier, Maxime De Swaef helpt met logistiek, PR en marketing. Maar alles gebeurt hier nog steeds ambachtelijk, alleen in het groot. We werken nog steeds met heel veel fruit en nauwelijks suiker. Smaakstoffen en bewaarmiddelen komen er niet aan te pas. Ik maak nog elk recept zelf en er gaat geen enkele geproduceerde ketel buiten voor ik zelf heb geproefd en goedgekeurd. Dat is denk ik de sterkte van dit merk. Het is geen koud industrieel product.”

Oesters

Callas Confiture zal je niet vinden in de supermarkt, wel in delicatessenzaken en in de horeca. De betere hotels hebben het in huis en chef-koks met naam koken er graag mee. Zo werd onlangs een brochure ontworpen, Callas For Chefs, met verrassende recepten en quotes van bekende chefs, met Callas Confiture als ingrediënt. Er staat onder meer een oesterbereiding in, met confituur dus. “Onze confituur is wel duurder dan een standaardmerk, maar we bieden dan ook topkwaliteit. En daar is echt wel een markt voor.”

Karen heeft intussen 25 soorten confituur in haar assortiment. Dat gaat van ‘gewone’ smaken zoals aardbei met rozenblaadjes of bosbessen met limoen, tot verrassende combinaties zoals rabarber met geconfijte gember of peer met vijgen en pijnboompitten. Ze werkt keihard voor haar zaak. “Ik wist in het begin totaal niet hoe je een productiebedrijf runt”, lacht ze.

Scandinavië

“Ik moest dagelijks problemen oplossen waar ik niks van af wist. De eerste keer dat ik een pallet confituur verkocht, wist ik niet eens waar ik een pallet moest halen. Maar dat maakt het net allemaal zo uitdagend en leuk.”

Intussen bestaat het bedrijf vijf jaar en vandaag kijkt Callas Confiture al over de landsgrenzen heen. Er wordt al geleverd in Nederland, Roemenië, Duitsland en Spanje. “En nu willen we ook de Scandinavische markt veroveren”, vertelt de onderneemster ambitieus.

Bekijk ons assortiment confituren