Jitsk

Met 27 jaar op de teller is chocolatier Jitsk Heyninck jong, maar hij kan al een indrukwekkend curriculum voorleggen. Reeds op 17-jarige leeftijd werd hij uitgenodigd op de Belgische ambassade in Tsjechië en proefde de consul van Qatar van zijn pralines, en riep enthousiast uit: “They are like a circus in your mouth”. Woorden die Jitsk sindsdien altijd in zijn achterhoofd houdt: de beste, meest verfijnde, pure smaken zijn altijd het doel. Ondertussen zijn we 10 jaar later en heeft Jitsk zijn eigen chocolade-atelier in de Antwerp City Brewery.

De beste samenwerkingen met klein-schalige leveranciers, dat is hoe Jitsk het verschil maakt met zijn pralines. De beste smaak van elk ingrediënt primeert en alles wordt met de hand gemaakt. Zo gebruikt Jitsk enkel hazelnoten uit Piëmonte. Voor de boter in de koekjes, werkt hij samen met Van Tricht, die de bekende handgevormde boter van Bordier in Bretagne laat aanvoeren. Additieven of artificiële smaakstoffen worden gemeden, daarom vind je ook geen kleurstoffen terug in de pralines van Jitsk.
 

“Met mijn chocolade wil ik voor kwaliteit en eenvoud staan. Geen onnodige praal, maar wel liefde voor het product en het vak. Ik wil 100% smaak en vooral eerlijke producten”, aldus Jitsk. “Ik ga niet onnodig met luxeproducten werken, omdat het kan.” Deze lijn trekt hij ook door in de vorm en verpakking van zijn pralines. “Chocolade is een populair geschenk. Onze verpakkingen zijn eenvoudig, mooi en functioneel. Je wilt de klant niet het idee geven dat hij meer voor de verpakking dan voor de chocolade betaalt.”

 

 

In dezelfde filosofie creëert Jitsk roomijs. Zonder bewaarmiddelen en stabilisators, enkel pure smaken. Met melk rechtstreeks van een boerderij in Lint. Het roomijs is ondertussen ook zeer gegeerd bij chefs. Op hun vraag hen ontwikkelt Jitsk nieuwe exclusieve smaken.

JITSK

Jitsk Heyninck

“Ik werk samen met Cacao Barry, een Frans bedrijf onder de Callebaut groep, om nieuwe chocolade te ontwikkelen en samen te stellen. Het project heet ‘Or Noir. In kleine batches’ experimenteren we in het labo met fermentatie van de chocoladebonen, om tot unieke nieuwe chocoladesoorten te komen. Zo kan ik als chocolatier mijn eigen signatuurchocolade ontwikkelen. In de toekomst ga ik ook rechtstreeks naar de chocoladeboeren toe, zodat ik hun passie kan meenemen in het verhaal.”


Bekijk ons assortiment chocolade