Van Tricht Kaasaffineurs

“Beste kaaswinkel van Europa”, een International Cheese Award, hofleveranciers van tal van sterrenchefs... De lijst van nationale en internationale erkenningen is lang voor vader Michel en zoon Frederic Van Tricht. Noem ‘Van Tricht’ trouwens ook geen kaaswinkel: Michel en Frederic zijn kaasaffinneurs. Dat wil niet zeggen dat ze de kaas zelf maken, maar wel het ganse proces – van het persoonlijke contact met de kaasboer tot de uiteindelijke rijping van de kaas in hun eigen rijpingscellen – uiterst nauwkeurig gaan opvolgen. Met als resultaat exclusieve kazen die perfect op smaak zijn.

Vader en zoon Van Tricht gaan zelf op zoek naar fermiers, dat zijn boeren die zelf kaas maken van de melk van hun eigen koeien, om mee samen te werken. Zo kunnen ze het productieproces van bij het begin goed opvolgen. De voorkeur gaat uit naar ongepasteuriseerde zomermelk. In de winter eten koeien voornamelijk hooi, in de zomer grazen ze op de wei, met veel sappig gras, bloemen en kruiden. Dat proef je in de melk, en het zorgt voor een aromatische, fruitige kaas.

 

Naast de selectie van de juiste kazen, ligt de specialiteit van vader en zoon Van Tricht erin om de kaas tot de perfectie te laten rijpen. Daarvoor hebben ze 8 rijpingscellen met elk hun eigen klimaatsysteem bij Brouwerij De Koninck in Antwerpen laten bouwen. Ze werken op maat van hun klanten en gaan verder ook zelf experimenteren met ontwikkelen van kazen, in samenspraak met de kaasmaker. Zo won hun Duvelkaas die prestigieuze International Cheese Award.

 

Vader Michel bouwt zijn kaasimperium uit sinds 1978. Hij liet onlangs weten dat hij zelf een stap terug neemt, samen met zijn vrouw Jeannine, die de beroemde kaaswinkel op de Fruithoflaan in Antwerpen runt. Ze zijn momenteel op zoek naar een koppel die de zaak kan overnemen. Ondertussen houdt zoon Frederic de ambacht en expertise in de familie in de kaasrijperij in Brouwerij De Koninck.

Bekijk ons assortiment kaas